Jeśli czasem się zastanawiasz, czy warto rozmawiać z siedmio- czy dziesięciolatkami o racjonalnym odżywianiu lub problemie marnowania żywności, to oczywiście odpowiedź brzmi „zdecydowanie tak”. Natomiast pewnie pojawi ci się kolejne pytanie, czyli jak to zrobić, by zaciekawić tym tematem dzieci? Tu przychodzimy z pomocą. W ramach bezpłatnego programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy” możesz skorzystać z kilku opcji. Poniżej przedstawiamy jedną z inspiracji: jest to scenariusz lekcji przygotowany na potrzeby programu przez Federację Polskich Banków Żywności. Więcej scenariuszy lekcji oraz pozostałe aktywności w ramach programu znajdziesz na www.oduprawydopotrawy.pl
Temat lekcji: Droga do niemarnowania żywności – ścieżka edukacyjna
POLECAMY
Czas trwania: 45 minut (1 zajęcia lekcyjne)
Grupa: Szkoła Podstawowa, klasy 0-4
Zadania szczegółowe:
- Uczniowie poznają problem marnowania żywności oraz konsekwencje marnowania
- Uczniowie zapoznają się z paradoksem marnowania żywności i głodu na świecie
- Uczniowie poznają sposoby na niemarnowanie żywności
- Uczniowie dowiedzą się, jak wykorzystać wiedzę o niemarnowaniu jedzenia we własnym domu
Gotowi? Zaczynamy…
Przygotuj 4 stacje edukacyjne w klasie. Starszych uczniów możesz podzielić na 4 drużyny, aby przy każdej stacji równolegle pracowała mniejsza ilość dzieci. W celu zagrania w pełną wersję gry edukacyjnej, pobierz rozszerzony scenariusz i materiały do druku ze strony www.od...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
- ...i wiele więcej!