Która kawa jest zdrowsza – z ekspresu, po turecku czy parzona?

Edukacja prozdrowotna Otwarty dostęp

Czym jest kawa? Czy ktoś zadawał sobie kiedyś to pytanie podczas jej parzenia? Ostatnio, popijając sobie kawę, postanowiłem to sprawdzić. Kawa jest to napój sporządzony z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawanym na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się nieco później około XVI wieku1.

Nazwa kawa pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich trafiła przez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè2. W Polsce kawa pojawiła się po Bitwie Wiedeńskiej w 1683 roku w tureckiej formie. W Kamieńcu Podolskim, podczas zajęcia go przez wojska osmańskie, otwarto dla nich kawiarnię z kawą3.

Przed wiekami kawa budziła wiele kontrowersji. Początkowo chwalono jej niezwykłe działanie, wraz z upływem czasu zaczęto posądzać kawę o wywoływanie wielu różnych schorzeń, w tym problemów żołądkowych, zawałów serca, nowotworów i osteoporozy. Zaczęto więc zastanawiać się nad tym, jakie ma właściwości zdrowotne. Prowadzone do tej pory badania nie wykazały, do jakich chorób może doprowadzić picie kawy, nie pozwoliły też zaliczyć jej do zdrowej żywności. Naukowcy nie są zgodni w żadnej z tych kwestii, ze względu na niemożność przeprowadzenia niektórych badań wymagających dużej próby osób oraz właściwego ujęcia niezależnych czynników4.

Bogata w kofeinę kawa pełni rolę stymulującą. Wyraźnie pobudza org...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy