Okienko węglowodanowe i jego znaczenie w aktywności ruchowej

Rozwój zawodowy

Nikt nie zaprzeczy stwierdzeniu, że właściwe odżywianie jest kluczowe w uprawianiu sportu. Zarówno rodzice, jak i nauczyciele, instruktorzy sportu, ale i sami zawodnicy zdają sobie sprawę z tego, że to, w jaki sposób się odżywiamy, decyduje o poziomie sprawności fizycznej, szybkości regeneracji organizmu, odporności na infekcje.

Zdaniem wielu dietetyków skuteczność treningu w 65% uzależniona jest od diety, a dobór odpowiednich ćwiczeń decyduje o sukcesie „tylko” w 35%. Można się z tą tezą spierać, ale bez wątpienia dobrze dobrana dieta jest bardzo ważna. Właściwy sposób odżywiania się jest ważny nie tylko dla sportowców, ale dla każdego młodego, rozwijającego się organizmu. Powinniśmy sobie z tego zdawać sprawę i jako nauczyciele/instruktorzy dbać o to, żeby nasi podopieczni dostarczali swojemu organizmowi cennych wartości odżywczych. Nie musimy być dietetykami, ale warto posiąść przynajmniej minimalną wiedzę w tym zakresie. 

W niniejszym artykule chciałbym zwrócić uwagę na pewne interesujące zjawisko, z którego moim zdaniem każdy instruktor sportu powinien zdawać sobie sprawę. Umiejętne wykorzystanie tego zjawiska umożliwi naszym uczniom szybszą regenerację i bardziej „wydajne” przygotowanie się do kolejnych treningów....

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
  • ...i wiele więcej!

Przypisy