Nachodzi zima. Czas, który jest sprawdzianem dla naszego układu odpornościowego. Okres zimowy wcale nie musi być porą ciągłych przeziębień, katarów czy zwolnień lekarskich. Dla nas specjalistów dobra forma zimą, jak i w każdym innym czasie, jest na wagę złota. Dlatego warto znać rozwiązania, które pozwolą nam ją utrzymać niezależnie od pory roku.
Dieta
Niezwykle istotna jest kwestia diety. Żywienie w tym okresie powinno być szczególnie zasobne w kwasy omega-3, witaminę C, produkty fermentowane, dobrej jakości białko i mieć charakter przeciwzapalny.
POLECAMY
Sen
Kolejny bardzo istotny czynnik to sen. Szereg badań potwierdza znaczenie regeneracji nocnej dla poprawy pracy układu odpornościowego.
Kładźmy więc maksymalny nacisk na sen. Najbardziej efektywny jest sen nocny, który trwa minimum 6 godzin. Przedział 6–8 godzin jest optymalny. Aby zapewnić sobie jak najlepszą jakość snu, pamiętajmy o kilku ważnych zasadach:
- wietrzmy pomieszczenie, w którym śpimy,
- najlepsza temperatura pomieszczenia podczas snu to 16–18°C – unikajmy rozpraszaczy uwagi przed snem, a także ekspozycji na niebieskie światło z urządzeń elektronicznych, np. telefonu czy laptopa,
- ostatni posiłek jedzmy na około 2–3 godziny przed snem,
- zadbajmy o całkowitą ciemność w pomieszczeniu, w którym śpimy.
Te kluczowe dla dobrej jakości snu zasady wdrażajmy u siebie i naszych podopiecznych, by cieszyć się dobrą formą nie tylko zimą, ale przez cały rok.
Rola składników immunomodulujących
Podczas zimy szczególnie ważne jest uzupełnianie diety o odpowiednie składniki immunomodulujące, właściwa suplementacja oraz hartowanie się – zarówno dla lepszej wydolności umysłowej, jak i odporności.
W tym kontekście niezwykle ważna będzie witamina D3, zwłaszcza że dostęp do promieni słonecznych jest mocno ograniczony. Zatem, jeśli w okresie letnim nie zgromadzimy wystarczającej ilości witaminy D3, zimą zwróćmy uwagę na jej suplementację. Warto też korzystać z ekspozycji na promienie UVB w solarium z lampami o tych właściwościach. Najważniejszy jednak będzie aspekt suplementacji. Żywność, niestety, nie zapewni nam odpowiednich dawek D3 – jej źródła w pożywieniu są bardzo mocno ograniczone. Większe ilości witaminy D3 zapewniają jedynie tłuste ryby i wątroba (np. 1200 IU/100 g w węgorzu świeżym, 54 IU w żółtku jaja kurzego).
Witamina D3
Wykazuje silne działanie immunostymulujące/modulujące. MAGNEZ JEST KONIECZNY przy suplementowaniu witaminy D3, aby...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
- ...i wiele więcej!