W ostatnich latach jednym z najpopularniejszych trendów żywieniowych stała się dieta bezglutenowa. Co więcej, nietoleracji czy alergii na gluten przypisuje się większość problemów zdrowotnych występujących zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Niestety, wiele osób nie ma świadomości różnic pomiędzy nietolerancją glutenu, alergią czy chorobą trzewną, czyli celiakią.
Białka w ziarnie zbóż dzielą się na: albuminy, globuliny, prolaminy, gluteliny. W przypadku choroby trzewnej istotne znaczenie mają przede wszystkim prolaminy i gluteliny. Jedną z najlepiej poznanych prolamin zbóż jest prolamina pszenicy, zwana gliadyną, oraz gluteina pszenicy, zwana gluteniną. Gliadyna i glutenina po dodaniu wody tworzą gluten, który uznaje się za jeden z najczęściej uczulających alergenów (zaraz po mleku krowim). Szacuje się, że aż 10–15% alergików dotyka reakcja uczuleniowa na to białko.
POLECAMY
Dolegliwości wywołuje przede wszystkim gliadyna, należąca do prolamin, której zawartość w białkach pszenicy, żyta i jęczmienia waha się od 25–40% ogólnej zawartości wszystkich białek. Do glutenu zalicza się także prolaminy inych zbóż, występujące pod różnymi nazwami gatunkowymi, tj.:
- sekalina: prolamina z żyta,
- hordeina: prolamina z jęczmienia,
- awenina: prolamina z owsa.
Zarówno w celiakii, jak i w alergii objawy mogą być do siebie podobne, a łagodzenie ich występowania w obu przypadkach wiąże się z koniecznością zastosowania diety eliminacyjnej, czyli pozbawionej glutenu.
Jaka jest zatem różnica między tymi schorzeniami, w jaki sposób można je odróżnić i zdiagnozować oraz jakie są konsek...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
- ...i wiele więcej!