Wojna dobra ze złem
Ponad 100 lat temu duński badacz Christian Gram odkrył, że niektóre bakterie zabarwiają, a inne tego nie robią. Bakterie, które zabarwiały otrzymały nazwę gram dodatnich, a ich przeciwnicy gram ujemnych. Bakterie z gatunku gram dodatnich bronią przed chorobami i są dobrymi bohaterami, działają tak długo, jak dostarczamy im dobrego paliwa (pożywienia); duża liczba surowych warzyw sprawia, że armia się powiększa. W świecie opanowanym przez cukier, po drugiej stronie „mocy” mamy bakterie gram ujemne, które wywołują zapalenia i choroby.
POLECAMY
Co się dzieje, kiedy dostarczamy cukier do naszego organizmu?
Jeśli dostarczamy cukier, to najbardziej cierpi na tym nasz organizm, złe bakterie, które wchłaniają cukier wysyłają jasny sygnał do mózgu: „chcemy więcej”, wówczas coraz trudniej nam opanować się przed kolejnym ptasim mleczkiem, ciastkiem czy drożdżówką. Każda...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
- ...i wiele więcej!