Przy komponowaniu pudełek dla młodszych i starszych uczniów/zawodników nie sposób nie wspomnieć o poszczególnych składnikach odżywczych. Spojrzenie na nie na wstępie pozwoli uniknąć błędów w przygotowywaniu posiłków, a także skutecznie wyeliminuje monotonię. Od dawna drugie śniadanie w szkole niezmiennie kojarzy się z kanapką, a coraz częściej z drożdżówką czy batonikiem kupionym w szkolnym sklepiku.
POLECAMY
Składniki odżywcze to podstawa
- BIAŁKO – powinno stanowić około 15–20% zapotrzebowania energetycznego. Jego odpowiednia ilość w diecie zapewnia przede wszystkim odpowiednią regenerację, wzrost i siłę organizmu. Ponadto białko pozytywnie wpływa na pracę mózgu, układu nerwowego, a co za tym i...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
- ...i wiele więcej!