Płatki, czyli jak znaleźć coś zdrowego dla siebie

Edukacja prozdrowotna

Początki płatków sięgają końcówki XIX wieku, kiedy Will Keith Kellogg przypadkowo rozgotował pszenicę, a potem osuszył ją i rozwałkował. Po wyschnięciu ciasto podzieliło się na płatki. Niesamowita historia prawda? To właśnie owa pszenica dała początek erze płatków. Wkrótce potem obróbce zostały poddane inne zboża: owies, jęczmień, żyto, kukurydza, orkisz czy gryka.

Obecnie producenci proponują nam pełną gamę płatków. Na rynku dostępne są nawet te z gryki czy amarantusa. Dostępność powoduje, że wiele z tych produktów, choć reklamowane jako zdrowe, oczywiście do takich nie należą. Rozmaite polewy czy dodatki z ukrytym syropem glukozowo-fruktozowym i barwnikami tak naprawdę nie mają nic wspólnego ze zdrowym śniadaniem. Szczególnie narażone są tutaj małe dzieci, bo cały m...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
  • ...i wiele więcej!

Przypisy