Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja prozdrowotna

26 maja 2020

NR 43 (Maj 2020)

Płatki owsiane na 5 sposobów

94

O roli śniadania pisaliśmy w jednym z poprzednich numerów. W domach wielu dzieci w Polsce śniadanie rozpoczyna się od porcji płatków z mlekiem. Niestety największą popularnością cieszą się słodzone płatki czekoladowe, miodowe lub kukurydziane. Każde z nich zawierają dodatki cukru, miodu wątpliwej jakości lub syropu glukozowego, mimo że reklamowane jako pełne zbóż zawierają ich śladowe ilości.

Większość z nas wie, że takowe płatki są źródłem węglowodanów, pozostaje tylko sprawdzić, jakiej jakości są to węglowodany. Śniadanie, które składa się ze słodzonych płatków w towarzystwie mleka dostarczy naszemu sportowcowi szybki, ale krótkotrwały zastrzyk energii, a po kilkudziesięciu minutach znów będzie głodny. Dlatego tak ważne jest, aby węglowodany uwalniały się powoli, aż do kolejnego posiłku. 
Idealną alternatywą dla słodkich i niezdrowych płatków są płatki owsiane. Choć wielu z nas kojarzy się z szaro-burą breją, która wygląda zdecydowanie nieapetycznie, a pewnie jeszcze gorzej smakuje, wiele dzieci rezygnuje z niej już na początku. Tymczasem owsianka kryje w sobie samo zdrowie: 

POLECAMY

  • płatki owsiane są doskonałym źródłem błonnika,
  • zapewnia uczucie sytości na kilka godzin,
  • zawiera niezbędne witaminy z grupy B, aminokwasy oraz selen. 

Rodzaje płatków 

Najpopularniejszy podział wśród płatków owsianych to: 

  • Płatki owsiane zwykłe – otrzymujemy z całego ziarna.
  • Płatki owsiane górskie – otrzymane z pokrojonego ziarna.
  • Płatki owsiane błyskawiczne – otrzymane z pokrojonego ziarna i poddane obróbce przez co ich gotowanie jest najkrótsze.

Pozycje nr 2 i 3 są równie zdrowe, a nieco szybsze w przygotowaniu, co pozwoli nam zaoszczędzić kilka cennych minut rano. 

W owsiance liczy się wygląd

Jeżeli chcemy zachęcić dzieci do jedzenia owsianek, kluczową sprawą jest wygląd podanej owsianki. Jeśli owsianka będzie kolorowa z dodatkiem świeżych lub suszonych owo-
ców z miodem, syropem klonowym z orzechami czy nasionami prędzej czy później zasmakuje dzieciom. Oczywiście, jeśli ugotujemy płatki i dodamy mnóstwo miodu zbliżamy się składem do płatków, od których chcieliśmy uciec, dlatego owsianka, jak każdy posiłek dla młodego sportowca, musi być zbilansowana i powinna również zawierać: 

Zdrowe tłuszcze i białka – masło orzechowe 100%, nasiona, orzechy, jogurt naturalny, twaróg.

OWSIANKA NA 5 SPOSOBÓW 

Owsianka z musem truskawkowym i nasionami chia 

Składniki:

  • 30 g płatków owsianych
  • 100 g jogurtu 
  • 100 g truskawek
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • 1 łyżka nasion słonecznika 
  • woda 

Przygotowanie: 
Mrożone truskawki (chyba że będą już dostępne świeże) wyjmujemy do rozmrożenia, miksujemy na gładką masę i dodajemy 2 łyżki nasion chia, zostawiamy aż chia spowoduje, że nasz sos zgęstnieje. W międzyczasie gotujemy płatki owsiane na wodzie. Do ugotowanych płatków dodajemy jogurt i nasiona słonecznika, całość słodzimy syropem klonowym i dekorujemy wcześniej przygotowanym sosem truskawkowym.

Owsianka z nasionami i kiwi
Składniki:

  • 30 g płatków owsianych
  • 1 łyżka posiekan...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy