Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja prozdrowotna

21 września 2018

NR 34 (Wrzesień 2018)

Wzmocnienie przez żywienie, czyli co zrobić, by uczeń mniej chorował

0 837

Początek jesieni jest nie tylko rozpoczęciem nowego roku szkolnego, ale też, niestety, początkiem występowania infekcji i zachorowań wśród dzieci i młodzieży. Czy istnieją naturalne metody wzmacniania układu odpornościowego? Co zrobić, by każda infekcja ucznia nie kończyła się kuracją antybiotykową?

Układ odpornościowy

Układ odpornościowy stanowi barierę chroniącą organizm przed substancjami chorobotwórczymi, takimi jak: bakterie, wirusy czy grzyby. Mimo iż typowe jest częstsze występowanie infekcji u dzieci w wieku i wczesnoszkolnym, jak również w okresie dojrzewania, to zdefiniowane są pewne czynniki, które znacząco mogą poprawić lub obniżyć funkcjonowanie układu odpornościowego. Wśród tych negatywnie wpływających na odporność wymienić należy: niewłaściwy sposób żywienia, częste przyjmowanie antybiotyków, narażenie na dym papierosowy, zanieczyszczenia środowiska, stres, niedobór snu oraz niska aktywność fizyczna. 

POLECAMY

Sposób żywienia najważniejszy!

Pomijając wrodzone zaburzenia odporności czy występowanie alergii, styl życi...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
  • ...i wiele więcej!

Przypisy