Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja prozdrowotna

21 stycznia 2019

NR 35 (Styczeń 2019)

Jak uczyć dzieci, że jedzenie ma znaczenie?

0 158

Dla większości z nas termin piramida żywienia nie jest tematem obcym. Jesteśmy świadomi tego, że została stworzona po to, aby być drogowskazem, określającym których produktów powinniśmy jeść dużo, a których raczej powinniśmy unikać lub zjadać mniej. W 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował nową piramidę żywienia. Czy wszyscy uczniowie o niej wiedzą?

 

Główne założenia piramidy żywienia to: 

  • Aktywność fizyczna jako fundament.
  • Warzywa i owoce w proporcji 4:1. Należy zatem zwiększyć liczbę warzyw i zmniejszyć liczbę owoców. 
  • Spożywanie produktów pełnoziarnistych, czyli z pełnego przemiału. Są to ważne źródła żelaza, magnezu, błonnika pokarmowego i witamin z grupy B.  Im mniej ich w diecie, tym większa ochota na słodycze.
  • Wyżej w piramidzie znalazły się przetwory mleczne – warto wybrać nabiał mniej tłusty oraz postawić na kefiry, jogurty, maślanki ze względu na żywe kultury bakterii. 
  • Piąte piętro to mięso, ryby, rośliny strączkowe i jaja. Ich miejsce w piramidzie sugeruje, że nie powinniśmy spożywać ich bardzo często.
  • Na samej górze piramidy znajdziemy dobre zamienniki słodyczy: orzechy, pestki oraz oleje roślinne jako dobre źródła tłuszczów, które są niezbędne w naszym życiu. 

Oczywiście my, jako nauczyciele, mamy niewielki wpływ na to co jedzą uczniowie, jednak warto motywować ich do wyboru zdrowego stylu żywienia, ponieważ nie zawsze wynoszą to z domu. Wiele starszych dzieci zaczyna coraz bardziej zwracać uwagę na swój wygląd i fakty żywieniowe mogą ich w tym zakresie zainteresować. Być może zmotywujemy ich do tego, aby sami brali czynny udział w tym, co trafi do ich plecaka? I żeby było to coś zdrowego i… smacznego! 

5 pomysłów na 5 dni tygodnia            

Poniedziałek: płatki jaglane z malinami i rodzynkami z dodatkiem syropu klonowego

Składniki: 

  • 50 g płatków jaglanych
  • ½ szklanki mleka
  • ½ jabłka
  • 50 g malin (mrożone)
  • mała garść rodzynek
  • jedna łyżka syropu klonowego 

Przygotowanie: 
Płatki gotujemy przez kilka minut w mleku, aż zgęstnieją, przekładamy do pudełka, dekorujemy na górze malinami, posypujemy rodzynkami. Jabłko kroimy w dowolny kształt, całość polewamy odrobiną syropu klonowego. Moja wersja została przygotowana na mleku, ale jeżeli ktoś preferuje na wodzie, to śmiało może taką przygotować. 

Wtorek: omlet z suszonymi pomidorami, szynką i szpinakiem

Składniki: 

  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • kilka suszonych pomidorów
  • 25 g szynki 
  • garść szpinaku
  • sól i pieprz

Przygotowanie: 
Na patelnię wrzucamy pomidory (jeśli są w oleju, to ten kap...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy