„Pan Cukier” jest wszędzie. To niestety smutny wniosek, ale znalezienie produktów bez cukru staje się coraz trudniejsze. Po dość oczywistych produktach, jak słodycze czy napoje gazowane, cukier na dobre rozgościł się w ketchupach, musztardach, sokach, dżemach, jogurtach, płatkach śniadaniowych i wszelkiego typu przekąskach.
Często mamy przeświadczenie, że jeśli jemy gorzką czekoladę, nie słodzimy kawy czy herbaty (lub słodzimy ją miodem), na drugie śniadanie zjadamy zdrowe batoniki musli, to całodziennie spożycie cukru nie jest wcale takie wysokie. Nic bardziej mylnego.
Takie rozwiązanie, na pozór dobre, po głębszej analizie pozwoli nam dostrzec, że „teoretycznie” zdrowy batonik lub kilka „pełnoziarnistych ciastek” to niezła porcja cukru, czekolada, nawet ta gorzka, to kolejna porcja cukru, do tego 2–3 herbaty z miodem oraz porcja suszonych (przecież zdrowyc...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
- ...i wiele więcej!