Dołącz do czytelników
Brak wyników

Edukacja prozdrowotna

9 lipca 2019

NR 38 (Lipiec 2019)

Zdrowo i kolorowo, czyli słodycze na lato

0 56

Każdy miesiąc w roku charakteryzuje się owocami i warzywami sezonowymi. Szczególnie obfitującym w nie czasem jest lipiec i sierpień. Na straganach zaczynają królować kolorowe, soczyste owoce. To najwyższa pora, żeby zacząć z tego korzystać!

Słodycze – czemu nie? Ale… w zdrowej formie! Przekażmy naszym uczniom przepisy na zdrowe słodkości.

Kalendarz sezonowości – lipiec 

  • czereśnie,
  • wiśnie,
  • morele,
  • nektarynki,
  • arbuz,
  • śliwki,
  • jeżyny,
  • maliny,
  • truskawki,
  • porzeczki,
  • rabarbar.

Kalendarz sezonowości – sierpień 

  • maliny,
  • wiśnie,
  • śliwki,
  • aronia,
  • borówka,
  • mirabelki,
  • jabłka.

PRZEPISY 

Lemoniada rabarbarowa 

Składniki: 4 łodygi rabarbaru, 2 łyżki miodu, 1 cytryna, 1,5 litra wody 

Przygotowanie: łodygi rabarbaru wrzucić do blendera kielichowego, dodać dwie duże łyżki miodu, wycisnąć sok z jednej cytryny i wlać około 1,5 litra wody. Po zmiksowaniu wszystkiego odcedzić całość przez sitko i zostawić na około 20 minut. Pyszna rabarbarowa lemoniada gotowa. Można podać z lodem. 

Arbuzowo-malinowe orzeźwienie 

Składniki: ćwiartka arbuza (z lodówki), 2 kubeczki malin, odrobina wody

Przygotowanie: pokroić arbuza na dość spore kawałki i wrzucić do blendera, dodać odrobinę wody i dwa kubeczki malin. Całość miksować na gładki, orzeźwiający napój. 

Lody truskawkowo-kokosowe 

Składniki: ½ puszki mleczka kokosowego, 500 g truskawek ,1 banan, 2 łyżki syropu klonowego 

Przygotowanie: mleczko zmiksować z truskawkami, bananem i dodatkiem syropu klonowego (jeśli truskawki będą bardzo słodkie, można pominąć syrop). Całość miksować ręcznym blenderem ręcznym lub mocnym kielichowym (jeśli taki posiadamy). Masę przełożyć do gotowych foremek na lody i włożyć do zamrażalnika na minimum 3 godziny. 

Sorbet z awokado, którego nie widać

Składniki: 500 g mrożonych owoców jagodowych (jagody, porzeczki, jeżyny), 1 awokado, odrobina miodu, kilka listków mięty

Przygotowanie: tutaj uzależniamy specyfikę przygotowania od rodzaju urządzenia. W przypadku kiedy nie dysponujemy bardzo mocnym blenderem, wówczas warto na chwilkę przed wykonaniem sorbetu wyjąć owoce i dać im się nieco odmrozić. Całość miksować aż osiągnie gładką konsystencję. Listki mięty można wrzucić zarówno podczas blendowania, jak również wykorzystać do dekoracji.

Jagodowy zawrót głowy 

Koktajl na bazie świeżych jagód, który zapewne zawróci nam w...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
  • Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy