Świadomość społeczeństwa na temat wpływu sposobu żywienia nieustannie wzrasta. Coraz bardziej interesujemy się tym, w jaki sposób to, co jemy ma wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie czy rozwój naszych dzieci. By móc jak najlepiej zbilansować dietę swoją i swojej rodziny, koniecznie należy posiadać umiejętność interpretacji danych przedstawionych na opakowaniu produktu żywnościowego.
POLECAMY
„Spożyć przed”, „ spożyć do”: czym to się różni?
Pierwsza, niepodważalnie najważniejsza dla konsumenta cecha produktu żywnościowego to świeżość. W tym celu produkty oznakowane są hasłem „spożyć przed” lub „spożyć do”, które jednak nie są synonimami. Pierwszy z nich oznacza, iż po upływie wskazanego terminu produkt traci w dużym stopniu swoje właściwości dotyczące konsystencji, barwy lub nawet pożądanego smaku. Natomiast to, co jest ważne, to fakt, iż spożycie go po wyznaczonym terminie nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Produkt jest jedynie mniej „smaczny” i ogólnie mniej „atrakcyjny”. Z kolei „spożyć do” oznacza, że produkt po upływie podanego terminu nie nadaje się spożycia, gdyż niesie to za sobą ryzyko negatywnych kons...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych, w tym scenariuszy zajęć
- ...i wiele więcej!